onsdag 27 juli 2011

Västerbottenslax med ljummen potatissallad & romsås

(4 personer)
600 g laxfilé, skinn- och benfri
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2-3 msk vetemjöl
1 ägg, uppvispat
125g västerbottensost, finriven
Smör till stekning
Potatissallad:
600 g färskpotatis
200 g färsk grön sparris
200 g sockerärter
1 msk smör
1 dl dill, hackad
½ tsk salt
Romsås:
2 dl gräddfil
100 g löjrom, eller sikrom
1 dl gräslök, fint skuren
Salt & svartpeppar
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200°.
Borsta och skrapa potatisen väl.
Koka den i lättsaltat vatten 15-20 min.
Slå av vattnet.
Skär av det nedersta på sparrisen och skär i bitar om de är stora.
Koka sparrisen ca 2-3 min och sockerärterna ca 1 min.
Spola av grönsakerna i kallt vatten.
Förbered under tiden sås och lax.
Sås:
Blanda gräddfil, rom och gräslök.
Smaka av med salt och peppar.

Lax:

Skär laxen i portionsbitar.
Salta och peppra och vänd bitarna runt om i vetemjöl, sedan i ägg och sist riven ost.
Hetta upp smör i en panna med teflonbeläggning och stek laxen ca 2 min på medelstark värme på båda sidor.
Hit kan förberedas.
Sätt in laxen i 200°, 3-5 min tills den känns färdig och är nästan helt genomstekt.
Tiden beror på hur tjock laxen är och om den är nystekt eller har kallnat.
Dela potatisen i mindre bitar och slunga den varm i smör tillsammans med sockerärter och sparris.
Tillsätt dillen och smaka av med salt.
Så otroligt fräscht och gott och helt perfekt en underbar sommarkväll som den här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar