6-8 pers
Marinad 1
ca 1,2-1,5 kg fläskfilé
1 liter vatten
75 g salt
1 stor vitlöksolo (ca 4 vanliga klyftor)
1 tsk grovmalen svartpeppar
ca 3 cm ingefära
1 msk japansk soja
½ kruka koriander
Marinad 2
1 dl japanska soja
1msk sweetchilisås
1 tsk råsocker
½ tsk fisksås
ca ½-1 tsk sesamolja
saft från 1 pressad lime
1 stor pressad vitlöksklyfta
Att strö över till servering
3 skivade salladslökar
½ röd chili i tunna skivor
3 cm strimmlad ingefära
½ kruka hackad koriander
ca ½-1 dl krossade torrostade jordnötter
Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader. Putsa filéerna fria från hinnor och överflödigt fett. Bryn dem i smör i en stekpanna. Krydda med salt ocg pepar runt om. Lägg över filéerna i en u
gnssäker form och stek dem färdiag i ugnen tills innertemperaturen när ca 65-70 grader (det tar ca 30-40 min).
Gör under tiden marinad 1. Häll vattnet i en kastrull och lägg i salt, soja, peppar, skalad samt skalad och skivad ingefära och vitlök. Koka upp och låt marinaden kallna.
Ta ut fläskfilén när den uppnått rätt innertemperatur. låt den svalna lite och lägg den sedan i marinaden. Tillsätt koriandern och låt det hela stå i kylskåp minst 12 timmar.
Serveringsdagen. Ta ut köttet och häll av marinad 1. Blanda samman samtliga ingredienser till marinad 2. Se till att allt socker löses upp och allt blandas väl.
Skiva köttet i tunna skivor och lägg upp det på serveringsfat. Ringla över marinad 2 och ställ köttet kallt ca 2 timmar. Strö över garintyren innan rätten serveras. Servera med jasminris eller nudlar. Jag kan rekommendera att göra Marinad 2 som dubbel sats, då den går åt som sås...
Gourmet morsan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar