fredag 1 juli 2011

Brötchen

12 större brödbullar
Det här behöver du:
25 g färsk jäst
5 dl vatten
2 msk neutral olja
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
10-12 dl vetemjöl ev. mer
GÖR SÅHÄR:
Ljumma vattnet till 37 grader. Rör ut jästen i degvätskan och tillsätt salt, olja och grahamsmjöl. Tillsätt den mindre mängden vetemjöl och arbeta i hop till en deg. Tillsätt mer om degen är lös. Arbeta degen med maskin i 5-7 minuter, längre för hand.
Låt degen jäsa  övertäckt i kylskåp eller på annan sval plats under natten eller ett par timmar på dagen.
Arbeta degen på mjölat bakbord och knåda in mer mer vetemjöl om degen är lös. Dela degen i 12 delar och forma till brötchen. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Vill man kan man skära en skåra rakt över för att få brötchen-utseende:)
Jäs 30 minuter
Värm ugnen till 275 grader. Baka brötchen i mitten av ugnen ca 10 minuter, tills de fått fin färg.
Låt svalna på galler utan bakduk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar