Bottnar
175 g smör
225g+225g strösocker
6 stora ägg (delade)
2 dl vaniljyoghurt 3%
½ tsk mandelessens
1 tsk vaniljpulver
220 g vetemjöl
3/4 tsk bikarbonat
1 nypa salt
Sätt ugnen på 175 grader. Förbered två runda formar som är 20 cm i diameter genom att klä dem med bakplåtspapper eller smöra och mjöla dem.
Rör smör och 225g av strösockret riktigt ljust och fluffigt i en assistent, det tar ca 5 minuter på medelhög hastighet. Tillsätt äggulorna en i sänder och skrapa ner det som samlas på kanterna emellanåt. Tillsätt mandelessens och vaniljpulver. Blanda allt väl.
Sikta samman de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt dem till äggsmeten på låg hastighet. Låt allt just gå samman och tillsätt yoghurten. Låt allt blandas sakta.
Lägg äggvitorna i en annan skål och vispa dem tillsammans med resterande socker ca 10 minuter i maskin tills det bildas toppar som håller formen.
Vänd försiktigt ner marängen i den första smeten och fördela smeten mellan de två formarna.
Grädda mitt i ugnen ca 30-40 minuter beroende på din ugn, en sticka ska komma ut torr men se ändå till att inte övergrädda.
Låt kakorna svalna i formarna ca 25 min innan de vänds upp för att svalna helt. (Jag brukar låta mina bottnar svalna under formarna men det är en smaksak).
Fransk maräng-smörkräm
4 stora äggvitor
225 g fint strösocker
280 g rumsvarmt smör
1½ tsk vaniljpulver
1 nypa salt
ca 2-3 kapsyler med smultron essens
några droppar röd karamellfärg
Lägg äggvitorna och sockret i en skål till en assistent. Rör om och värm blandningen övervattenbad tills den når ca 65 grader. Rör hela tiden! (Om du saknar sockertermomter så har blandningen nått rätt temp när sockret är helt upplöst och de börjar kännas het).
Flytta över skålen till maskinen när temperaturen uppnåtts och börja vispa. Vispa tills marängen är helt tjock, glansig och skålen börjar kännas sval, det tar ca 10-15 minuter.
Byt till maskinens flatblandare och börja tillsätta smöret med en klick i taget under vispning på medelhög hastighet. Tillsätt sedan resterande ingredienser. Vispa tills blandningen är silkeslen. Det kan se ut som att den skär sig men fortsätt vispa för den rättar till sig igen. Blir blandningen för lös så kan den ställas i kylen ca 15 minuter så smöret får stelna lite innan den vispas slät igen.
Lägg samman tårtan genom att jämna till tårtbottnarna med en kniv, låt dem gärna ligga i frysen ca 20 minuter innan tårtan monteras. Lägg en botten på ett tårtfat och fördela en rejäl klick av smörkrämen. Lägg på resterande botten och fördela mer kräm på tårtans överdel och på sidorna med en rak spatel.
Garnera med färska jordgubbar och smultron.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar