För 6 personer.
Ca 700 g fläskfilé
1 paket bacon, ca 140 g
2-3 msk smör att steka i
Salt
Rosépeppar
Ca 700 g fläskfilé
1 paket bacon, ca 140 g
2-3 msk smör att steka i
Salt
Rosépeppar
Sås:
2 chalottenlökar
2-3 msk smör, till stekningen av löken
2 dl hett vatten
1 msk Italy kalvfond (Bongs)
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
1-2 msk vitlöksost, Canatdou eller Philadelphia
Ca 2 msk chilisås, Heinz
Ca 1 msk rosépeppar
Salt
1 krm fransk örtkrydda
1 tsk strösocker
Ev. några stänk paprikapulver
Smör till formen
2 dl riven gratängost att strö över rätten
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader.
Putsa och ansa köttet. Skiva filén i ca 1-1 ½ cm tjocka skivor.
Krydda skivorna med salt och krossad rosépeppar. Lägg en klick smör i ett stekjärn och låt det bli gyllenbrynt. Bryn skivorna 2-3 minuter på bägge sidorna, lägg över det på ett fat. Täck med ugnsfolie, så det håller sig varmt.
Klipp baconpaketet i 3 delar. Stek det knaprigt och lägg över det bland fläskfilébitarna.
Putsa och ansa köttet. Skiva filén i ca 1-1 ½ cm tjocka skivor.
Krydda skivorna med salt och krossad rosépeppar. Lägg en klick smör i ett stekjärn och låt det bli gyllenbrynt. Bryn skivorna 2-3 minuter på bägge sidorna, lägg över det på ett fat. Täck med ugnsfolie, så det håller sig varmt.
Klipp baconpaketet i 3 delar. Stek det knaprigt och lägg över det bland fläskfilébitarna.
Sås:
Hacka löken fint och fräs i smör.
Tillsätt grädde, mjölk, vatten, kalvfond och chilisås. Krydda med salt, socker och örtkryddan. Kok upp och låt det sjuda sakta i ca 3 minuter.
Krossa rosepepparkornen lite grann och rör ner dem i såsen. Ta vara på ev sky från filé och bacon och häll den i såsen. Smaka av med salt, socker och ev. paprikapulver.
Lägg nu i fläskfilébitarna och baconet. Låt allt puttra sakta i ca 20-25 minuter. Rör i maizenamjöl till lagom tjock konsistens. Lägg i vitlöksosten och låt det smälta ner under sakta omrörning de sista 3-4 minuterna.
Smörj en gratängform. Slå allt i formen. Strö över riven ost och gratinera tills osten fått fin färg, i 200 graders ugn i ca 15 minuter.
Bjud gärna klyftpotatis eller råstekt potatis till denna rätt. Servera en god grönsallad till.
Hacka löken fint och fräs i smör.
Tillsätt grädde, mjölk, vatten, kalvfond och chilisås. Krydda med salt, socker och örtkryddan. Kok upp och låt det sjuda sakta i ca 3 minuter.
Krossa rosepepparkornen lite grann och rör ner dem i såsen. Ta vara på ev sky från filé och bacon och häll den i såsen. Smaka av med salt, socker och ev. paprikapulver.
Lägg nu i fläskfilébitarna och baconet. Låt allt puttra sakta i ca 20-25 minuter. Rör i maizenamjöl till lagom tjock konsistens. Lägg i vitlöksosten och låt det smälta ner under sakta omrörning de sista 3-4 minuterna.
Smörj en gratängform. Slå allt i formen. Strö över riven ost och gratinera tills osten fått fin färg, i 200 graders ugn i ca 15 minuter.
Bjud gärna klyftpotatis eller råstekt potatis till denna rätt. Servera en god grönsallad till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar